2013-10-21 09:48:51

20.10. svjetski dan JABUKE u OŠ Bijaći

U OŠ Bijaći 17. i 18. 10. 2013. održana je humanitarna akcija – prodaja jabuka po simboličnoj cijeni od 1KN za 1 jabuku. Sav prihod sakupljen od prodanih jabuka namijenjen je beskućnicima Grada Kaštela.

 I učenici Biološko-ekološke grupe na simboličan su način obilježili ovaj dan. Izradili su prigodan plakat u prostorijama škole gdje su vrlo zanimljivo svim učenicima škole približili neka saznanja o tom voću.

Evo još nekoliko povijesnih – gastronomskih – zdravstvenih  crtica o

JABUCI – KRALJICI VOĆA

            Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground (Zajednička tla), s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

 Jabuka se spominje u mnogim pričama i mitovima, poznati grčki mit govori nam da je grčka boginja svađe Eris bacila jabuku između tri najmoćnije božice Olimpa, Heru, Afroditu i Atenu, na jabuci je pisalo „za najljepšu“. Naravno božice se međusobno nisu mogle dogovoriti koja je najljepša pa su za sud pitale trojanskog princa Parisa. Afrodita potajno Parisu obeća najljepšu ženu na svijetu Helenu, da za uzvrat nju proglasi najljepšom božicom Olimpa. Paris pristade, proglasi Afroditu najljepšom i dobi Helenu te tako izbi Trojanski rat u kojemu nakon deset godina rata Grci opljačkaše i razoriše Troju do temelja (naravoučenje: sa ženama treba biti oprezan).

Jedan drugi mit, onaj biblijski o Adamu i Evi pripovijeda nam da je Eva ubrala jabuku sa zabranjenog drveta znanja. Kad Adam i Eva probaše plodove sa toga drveta, spoznaše svijet i shvatiše da su goli. Za kaznu ih Bog protjera iz rajskog vrta. Tako je jabuka postala simbolom znanja ali i grijeha (jabuka = lat. malus, zlo = lat. malum).

 

U današnje vrijeme jabuka je izuzetno važna u našoj prehrani. Koristimo je kao samu zdravu  voćku za jelo, ali i kao glavni ili dodatni sastojak  zaista mnogih  delicija. U našim krajevima najpoznatija slastica je štrudla od jabuka, te je nalazimo često u voćnoj salati, kompotu.  Međutim, ima primjera u svjetskoj gastronomiji gdje se  koristi u nekim glavnim jelima kao dodatak prilogu zbog umjerene slatkoće okusa, zbog dekoracije, te  kao dodatak u samoj svježoj salati. Mašti i ukusima naravno nema nikada kraja.  Kad potamni i jestivost istekne može se koristiti za prehranu  svinja koje će joj se itekako  razveseliti, ili je jednostavno odvojite kao kompost u uvijek potrebnom gnojenju biljaka.

Mnogi od nas su je barem jednom stavili na glavu kao primjer preciznosti, pa i same hrabrosti, uz prisjećanje na Robina Hooda i njegovo izuzetno spretno baratanje lukom i strijelom. Jabuka uvijek i svuda oko nas.  

Jabuka je zahvaljujući svojim sastojcima zaista jako zdrava namirnica. Iako jabukama ne možemo izliječiti ni jednu bolest, njihovim svakodnevnim konzumiranjem možemo spriječiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Pojedemo li jabuku ili još bolje dvije velike jabuke dnevno, učinit ćemo mnogo za očuvanje našeg zdravlja. Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naše tijelo.

Ona opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i  bakterija jer sadrži vitamin C. Upravo stoga štiti od prehlade. Pomaže kod poteškoća s probavom. Dobro djeluje  na krv i  rad srca. Bogata je i fluorom pa  sprječava karijes te jača i štiti zubno meso. Polaganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini. Uspješno gasi žeđ i osvježava nakon napornog treninga. Zboj svojih sastojaka u podizanju našeg raspoloženja uspješnija je čak i od čokolade. K tome jabuka smiruje i ublažava neurozu i razdražljivost te je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.


Osnovna škola "Bijaći" Kaštel-Novi