2015-10-28 11:45:16

Važnost doručka

Jedna od najvećih grešaka koju možemo napraviti je preskakanje doručka. Svi nutricionisti se slažu da je doručak najvažniji obrok u danu. Zašto je to tako?

Za početak, dok spavamo ne unosimo energiju u organizam pa nam je nakon cjelonoćnog posta neophodna energija i hranjive tvari za sve aktivnosti koje nas u danu očekuju...

Istraživanja su pokazala da ljudi koji doručkuju imaju bolje kognitivne sposobnosti, odrasli se bolje nose sa stresom i koncentriraju na poslu, djeca postižu bolje akademske rezultate

Upravo ovi podaci su potakli učenike 7d da doručkuju sa svojom nastavnicom Dianom Marin koja ih je poučila važnim stvarima o zdravoj prehrani.

A sad još neke važne činjenice:

Ljudi koji redovito doručkuju često imaju niži indeks tjelesne mase od onih koji su pogrešno uvjereni da će preskakanjem doručka smršaviti. Istraživanje napravljeno 2011. godine na uzorku od 700 djece pokazalo je da je rizik od pojave pretilosti 2 puta manji kod djece koja su svakodnevno doručkovala. Iako nam je najčešći izgovor onaj da nemamo vremena ujutro, za ovu naviku koju je vrijedno usvojiti potrebno je svega par minuta.

Jedan od najpopularnijih tipova doručka je onaj koji uključuje žitarice i mlijeko, dvije visokovrijedne namirnice. Pokazalo se da konzumiranje žitarica za doručak povećava unos mlijeka kod djece. Kada je riječ o žitaricama, važno je da biramo one s cjelovitim zrnom jer su one puno hranjivije od onih rafiniranih, imaju visok udio prehrambenih vlakana, obiluju vitaminima i mineralima, imaju nisku razinu masti i složene ugljikohidrate koji ih čine idealnim odabirom za doručak. 

Diana Marin, prof.


Osnovna škola "Bijaći" Kaštel-Novi