preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bijaći

Login

"Dok ne cijenite sebe, nećete cijeniti ni svoje vrijeme. Dok ne cijenite svoje vrijeme, nećete ništa učiniti s njim."
M. Scott Peck
: Citati o vremenu

SafetyNet - Bitka za sigurnost

Eko - panoi

Eko panoi ožujak

 

Sve eko panoe možete pogledati klikom na OVDJE

PRVI SVJETSKI RAT

Globalnoj inicijativi Happy pridružili su se i učenici naše školi filmom izrađenim na satu informatike.

Film izradile Ana Guja i Sofija Ritta Bojčić

Anketa
Koliko vremena provodite na internetu dnevno








Raspored odvijanja nastava

JUTARNJA SMJENA

  1. 8.00 – 8.45  
  2. 8.50 – 9.35  
  3. 9.40 – 10.25

VELIKI ODMOR 10.25 – 10.45  

  1. 10.45 – 11.30  
  2. 11.35 – 12.20
  3. 12.25 – 13.10 

POSLIJEPODNEVNA SMJENA

  1. 14.00 – 14.45
  2. 14.50 – 15.35
  3. 15.40 – 16.25

VELIKI ODMOR 16.25 – 16.45

  1. 16.45 – 17.30
  2. 17.35 – 18.20
  3. 18.25 – 19.10
Radovi učenika

Školski list Kapljice

Kapljice 2022

Kapljice 2022

Kapljice 2022

Kapljice 2021

Kapljice 2019.

Kapljice 2018.

kapljice 2015/2016

Kliknite na naslovnicu da biste prelistali časopis

Vremenik II. polugodište 2018./.2019.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 6. 2011.

Ukupno: 719775
Ovaj mjesec: 4467
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
20.10. svjetski dan JABUKE u OŠ Bijaći
Autor: ANĐELINA LUKAS, 21. 10. 2013.

U OŠ Bijaći 17. i 18. 10. 2013. održana je humanitarna akcija – prodaja jabuka po simboličnoj cijeni od 1KN za 1 jabuku. Sav prihod sakupljen od prodanih jabuka namijenjen je beskućnicima Grada Kaštela.

 I učenici Biološko-ekološke grupe na simboličan su način obilježili ovaj dan. Izradili su prigodan plakat u prostorijama škole gdje su vrlo zanimljivo svim učenicima škole približili neka saznanja o tom voću.


Evo još nekoliko povijesnih – gastronomskih – zdravstvenih  crtica o

JABUCI – KRALJICI VOĆA

            Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground (Zajednička tla), s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

 Jabuka se spominje u mnogim pričama i mitovima, poznati grčki mit govori nam da je grčka boginja svađe Eris bacila jabuku između tri najmoćnije božice Olimpa, Heru, Afroditu i Atenu, na jabuci je pisalo „za najljepšu“. Naravno božice se međusobno nisu mogle dogovoriti koja je najljepša pa su za sud pitale trojanskog princa Parisa. Afrodita potajno Parisu obeća najljepšu ženu na svijetu Helenu, da za uzvrat nju proglasi najljepšom božicom Olimpa. Paris pristade, proglasi Afroditu najljepšom i dobi Helenu te tako izbi Trojanski rat u kojemu nakon deset godina rata Grci opljačkaše i razoriše Troju do temelja (naravoučenje: sa ženama treba biti oprezan).

Jedan drugi mit, onaj biblijski o Adamu i Evi pripovijeda nam da je Eva ubrala jabuku sa zabranjenog drveta znanja. Kad Adam i Eva probaše plodove sa toga drveta, spoznaše svijet i shvatiše da su goli. Za kaznu ih Bog protjera iz rajskog vrta. Tako je jabuka postala simbolom znanja ali i grijeha (jabuka = lat. malus, zlo = lat. malum).

 

U današnje vrijeme jabuka je izuzetno važna u našoj prehrani. Koristimo je kao samu zdravu  voćku za jelo, ali i kao glavni ili dodatni sastojak  zaista mnogih  delicija. U našim krajevima najpoznatija slastica je štrudla od jabuka, te je nalazimo često u voćnoj salati, kompotu.  Međutim, ima primjera u svjetskoj gastronomiji gdje se  koristi u nekim glavnim jelima kao dodatak prilogu zbog umjerene slatkoće okusa, zbog dekoracije, te  kao dodatak u samoj svježoj salati. Mašti i ukusima naravno nema nikada kraja.  Kad potamni i jestivost istekne može se koristiti za prehranu  svinja koje će joj se itekako  razveseliti, ili je jednostavno odvojite kao kompost u uvijek potrebnom gnojenju biljaka.

Mnogi od nas su je barem jednom stavili na glavu kao primjer preciznosti, pa i same hrabrosti, uz prisjećanje na Robina Hooda i njegovo izuzetno spretno baratanje lukom i strijelom. Jabuka uvijek i svuda oko nas.  

Jabuka je zahvaljujući svojim sastojcima zaista jako zdrava namirnica. Iako jabukama ne možemo izliječiti ni jednu bolest, njihovim svakodnevnim konzumiranjem možemo spriječiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Pojedemo li jabuku ili još bolje dvije velike jabuke dnevno, učinit ćemo mnogo za očuvanje našeg zdravlja. Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naše tijelo.

Ona opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i  bakterija jer sadrži vitamin C. Upravo stoga štiti od prehlade. Pomaže kod poteškoća s probavom. Dobro djeluje  na krv i  rad srca. Bogata je i fluorom pa  sprječava karijes te jača i štiti zubno meso. Polaganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini. Uspješno gasi žeđ i osvježava nakon napornog treninga. Zboj svojih sastojaka u podizanju našeg raspoloženja uspješnija je čak i od čokolade. K tome jabuka smiruje i ublažava neurozu i razdražljivost te je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju